Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Με τον όρο ολική αρθροπλαστική γόνατος εννοούμε την χειρουργική αντικατάσταση του κατώτερου μέρους του μηριαίου οστού και το ανώτερο μέρος της κνήμης με προθέσεις (εμφυτεύματα).

Με τις σύγχρονες τεχνικές ελάχιστες επεμβατικότητας (MIS) επιτυγχάνεται πλέον ελάχιστη απώλεια αίματος, μικρές χειρουργικές τομές και, συνεπώς, ταχύτατη αποκατάσταση. Οι ασθενείς μετά την επέμβαση στο ισχίο παίρνουν εξιτήριο σε 3-4 μέρες, με απόλυτη ασφάλεια και έχοντας ακολουθήσει όλα τα πρωτόκολλα αποκατάστασης. Η κινητοποίηση είναι άμεση, αμέσως μετά το χειρουργείο.

Ολική αρθροπλαστική και νέες τεχνολογίες

Παρ’όλο που θεωρείται μία μεγάλη επέμβαση, τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της τεχνολογίας και πιο σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του είναι ταχεία και η ταλαιπωρία που υφίσταται είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Λόγω των σύγχρονων φαρμακευτικών πρωτοκόλλων, η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι ελάχιστη, ενώ πλέον οι τομές είναι μικρής παρεμβατικότητας (MIS-Minimal Invasive Surgery).

Προεγχειριτικά, ο θεράπων ιατρός υποδεικνύει έναν πλήρη έλεγχο του ασθενούς (από καρδιολόγο, αναισθησιολόγο κ.ά), και ο ασθενής παραμένει στην κλινική από 3-5 μέρες, ανάλογα την περίπτωση. Πλέον η κινητοποίηση είναι άμεση, αλλά πάντα χρήζει φυσιοθεραπειών μετά την επέμβαση.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Λόγω της ανατομίας του γόνατος, η μεγαλύτερη φόρτιση ασκείται το έσω διαμέρισμα του γόνατος. Σαν επακόλουθο ο αρθρικός χόνδρος της αντίστοιχης πλευράς καθώς κι ο έσω μηνίσκος τείνουν να φθείρονται ταχύτερα σε σχέση με αυτούς του έξω διαμερίσματος.

Κατά συνέπεια το γόνατο εμφανίζει κλίση με αποτέλεσμα το φορτίο που ασκείται στο έσω διαμέρισμα να αυξάνεται σημαντικά.

Με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό ότι η πλειονότητα των ασθενών θα εμφανίσουν αρθρίτιδα και στα υπόλοιπα διαμερίσματα, στο έξω και στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση.

Παρόλα αυτά σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα μόνο του έσω διαμερίσματος του γόνατος, τα συμπτώματα των οποίων δεν ελέγχονται με μη επεμβατικές θεραπείες, μπορεί να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση του προσβεβλημένου μόνο τμήματος της άρθρωσης, η λεγόμενη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος.

Σε ορισμένα περιστατικά η αρθρίτιδα περιορίζεται είτε μόνο στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση είτε στο έξω διαμέρισμα του γόνατος.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να έχει εφαρμογή και σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πραγματοποιείται πολύ πιο σπάνια σε σχέση με την αντικατάσταση του έσω διαμερίσματος. Τα δε αποτελέσματα εδώ είναι λιγότερο προβλέψιμα.

Αντεδείξεις μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος

  • Ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα
  • Παχύσαρκοι ασθενείς
  • Ασθενείς με μη λειτουργικούς χιαστούς συνδέσμους
  • Ασθενείς που εμφανίζουν αρθρίτιδα σε περισσότερα του ενός διαμερίσματα
  • Ασθενείς με έντονη δυσκαμψία ή κύρτωση του γόνατος
  • Πλεονεκτήματα μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος:
  • Μικρότερη τομή και μικρότερος χρόνος αποκατάστασης
  • Χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών
  • Οι κινήσεις του γόνατος είναι πιο “φυσιολογικές”
  • Πιθανότατα εξασφαλίζεται μεγαλύτερο εύρος κίνησης

Επικοινωνήστε με το ιατρείο Osteon Praxis για να ενημερωθείτε σχετικά ή να κλείσετε ραντεβού. Ο Δρ. Σκουλαρίδης Πολυμένης – Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με χρόνια εμπειρίας και περιστατικά ασθενών, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2311 296 914.

αρθροσκόπηση ιατρική εξέταση
αρθροσκόπηση σκουλαρίδης