Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Ο όρος ολική αρθροπλαστική ισχίου αφορά τη μέθοδο με την οποία αντικαθίσταται η άρθρωση του ισχίου. Με τις σύγχρονες τεχνικές ελάχιστες επεμβατικότητας (MIS) επιτυγχάνεται πλέον ελάχιστη απώλεια αίματος, μικρές χειρουργικές τομές και, συνεπώς, ταχύτατη αποκατάσταση.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση στο ισχίο παίρνουν εξιτήριο σε 3-4 μέρες, με απόλυτη ασφάλεια και έχοντας ακολουθήσει όλα τα πρωτόκολλα αποκατάστασης. Η κινητοποίηση είναι άμεση, αμέσως μετά το χειρουργείο.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και Ερωτήσεις Ασθενών

Στη συνέχεια απαντάμε σε κοινά ερωτήματα ασθενών που έχουν να κάνουν με την ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Γιατί πονάω στο ισχίο μου;

Όλες μας οι αρθρώσεις εμπλέκονται σε κάθε κίνηση που κάνουμε . Οι καθημερινές μας κινήσεις όπως το περπάτημα , η κάμψη ή η περιστροφή απαιτούν τη χρήση του ισχίου μας.

Όταν το ισχίο μας έχει αλλοιώσεις λόγω οστεοαρθρίτιδας ο πόνος  που προκύπτει μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής μας  , καθώς είναι εκείνος που  περιορίζει αρκετά την ικανότητα μας να μετακινηθούμε ή να εργαστούμε .

Η οστεοαρθρίτιδα  είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνη για την εκφύλιση και φθορά του ισχίου εξαιτίας της διάσπασης των χόνδρων και των οστών.

Η φθορά αυτή του χόνδρου προκαλεί τριβή ανάμεσα στα οστά , κάτι που δημιουργεί ανυπόφορο πόνο στο ισχίο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής;

Με την ολική αρθροπλαστική ισχίου επανέρχεται πλήρως η λειτουργικότητα της άρθρωσης και αποκαθίσταται η καθημερινότητα των ασθενών και η ποιότητα ζωής τους.

Ποια είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση;

Ο ορθοπεδικός σας, θα σας δώσει οδηγίες για την προετοιμασία του χειρουργείου. Θα πραγματοποιηθούν κάποιες απλές προ εγχειρητικές εξετάσεις όπως καρδιογράφημα , εξετάσεις αίματος και θα σας ζητηθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό .

Η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο μπορεί να γίνει την προηγούμενη ημέρα πριν το χειρουργείο ή ακόμη και την ίδια ημέρα αν έχει πραγματοποιηθεί ο προ εγχειρητικός έλεγχος.

Πόσο θα μείνω στη κλινική;

Αναλόγως με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς η νοσηλεία διαρκεί από 3-5 ημέρες.

Μετά από πόσο καιρό θα έχω πλήρη αποκατάσταση;

Ο ασθενής ήδη από την επόμενη ημέρα σηκώνεται και περπατά με τη βοήθεια των νοσηλευτών και του ορθοπεδικού γιατρού του. Ο γιατρός θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και την πρόοδο σας .

Μια ακτινογραφία του ισχίου σας θα δείξει τα άριστα αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστική σας. Η πλήρης επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες προσδιορίζεται στον 1.5 μήνα .

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;

Το ποσοστό επιπλοκών παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 2-3 τοις εκατό και συγκαταλέγεται στους γενικούς κινδύνους που υπάρχουν από μια επέμβαση .

Συζητήστε αναλυτικά με τον ορθοπεδικό για τυχόν επιπλοκές ή αλλά προβλήματα. Ο Δρ Σκουλαρίδης Πολυμένης είναι Ορθοπαιδικός & Χειρούργος Ενηλίκων/Παίδων έχει αναλάβει πλήθος ασθενών με προβλήματα γόνατος και ισχίου. Επικοινωνήστε με το Osteon Praxis για να κλείσετε ραντεβού ή να ενημερωθείτε σχετικά. 

αρθροσκόπηση ιατρική εξέταση
αρθροσκόπηση σκουλαρίδης