2+1 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αρθροπλαστική Γόνατος

γόνατο

Αρθροπλαστική γόνατος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η  αρθροπλαστική γόνατος γίνεται όταν η αρθρίτιδα του γόνατος (εκφυλιστική,  μετατραυματική ή  ρευματοειδής αρθρίτιδα) , έχουν καταστρέψει τα δομικά στοιχεία  της άρθρωσης , δηλαδή των χόνδρων των συνδέσμων και των οστών.

Τα οστά  μας καλύπτονται από τον χόνδρο  , έναν ιστό που επιτρέπει την κίνηση των οστών χωρίς να τρίβονται το ένα με το άλλο.

Αρθροπλαστική γόνατος & συμπτώματα 

Όταν ο χόνδρος καταστραφεί  , λόγω της αρθρίτιδας τότε τα οστά , εφάπτονται μεταξύ τους , τρίβονται και συνεπώς καταστρέφονται. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο  , αρχικά ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος στην περιοχή του γόνατος όταν έχουμε κινητική δραστηριότητα, μετέπειτα και  σε προχωρημένο στάδιο ο πόνος είναι συνεχής ακόμη και υπό ισχυρή φαρμακευτική αγωγή  , το γόνατο επίσης εμφανίζει οίδημα, πρήξιμο.

Ο συνεχής και έντονος πόνος δυστυχώς επιφέρει στους ασθενείς κακή ποιότητα ζωής , κακή ποιότητα ύπνου και ψυχολογική κατάρρευση.

εξέταση στο γόνατο

Τι προσφέρει στον ασθενή η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση που θα διορθώσει το καταστραμμένο τμήμα άμεσα δίνοντας στον ασθενή ένα εξαιρετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση γίνεται με την μέθοδο της ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος ( MIS). Η παραπάνω μέθοδος είναι ελάχιστα τραυματική , και δεν απαιτεί να κοπούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης.

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι από ταντάλιο και υπερπορώδες τιτάνιο. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται  είναι αποδοτικά και με μεγάλη διάρκεια ζωής εφόσον έχουν επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένους παράγοντες όπως:

  • την φυσική κατάσταση του ασθενούς
  • την ηλικία του
  • το βάρος του
  • το επίπεδο της φυσικής του δραστηριότητας 

Τα στάδια ανάρρωσης

Ο ασθενής μετά το χειρουργείο , την ίδια μέρα , θα σηκωθεί και θα βαδίσει χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο μετεγχειρητικό πόνο. Η παραμονή του στο νοσοκομείο είναι μία με δύο ημέρες.

Ο ασθενής αναλόγως τη φυσική του κατάσταση και την ηλικία του επανέρχεται το ταχύτερο δυνατό στην καθημερινότητα του ,  απαλλαγμένος από τον πόνο , έχοντας πλήρη αυτονομία.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το γόνατός σας ή εάν θέλετε να ενημερωθείτε για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Ο δρ. Σκουλαρίδης Πολυμένης, Ορθοπεδικός Χειρούργος Ενηλίκων & Παίδων, έχει αναλάβει όλα τα χρόνια της καριέρας αναρίθμητα περιστατικά ασθενών. Καλέστε στα ιατρεία μας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική για να κλείσετε ραντεβού ή να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικα αρθρα