Τι είναι η Οσφυαλγία; Όλες οι Χρήσιμες Πληροφορίες

οσφυαλγία

Τι είναι η Οσφυαλγία; Όλες οι Χρήσιμες Πληροφορίες

 

Η οσφυαλγία, που την ακούμε πολύ συχνά δεν είναι κάτι άλλο από τον πόνο χαμηλά στη μέση. Υπολογίζεται, ότι στη διάρκεια της ζωής τους, το 80% των ανθρώπων θα βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο πόνου στη μέση. Αποτελεί το συνηθέστερο λόγο επίσκεψης στον Ορθοπεδικό γιατρό. 

Πολλές φορές νομίζουμε, λανθασμένα, πως η οσφυαλγία είναι μια πάθηση, αλλά είναι μόνο το σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια ανεύρεσης της αιτίας του πόνου. Στις αιτίες περιλαμβάνεται ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων, τόσο τοπικών, όσο και συστηματικών. 

Κύρια αίτια εμφάνισης οσφυαλγίας

 

 • Θλάση μυών – τενόντων μετά από άρση βάρους, ή λανθασμένη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης.
 • Μπορεί να αφορά ακόμα και το 90% των περιπτώσεων οξείας οσφυαλγίας. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος συνήθως είναι αριστερά ή δεξιά, παρασπονδυλικά και όχι πάνω στη σπονδυλική στήλη. 
 • Δισκοπάθεια (εκφύλιση/κήλη μεσοσπονδυλίων δίσκων) 
 • Σπονδυλόλυση/σπονδυλολίσθηση 
 • Εκφύλιση και αρθρίτιδα σπονδυλικών αρθρώσεων (σπονδυλαρθρίτιδα) 
 • Σπονδυλική στένωση 
 • Κάταγμα σπονδύλου 
 • Όγκοι σπονδυλικής στήλης 
 • Αρθρίτιδα ιερολαγονίου αρθρώσεως 
 • Λοιμώξεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος 
 • Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου (hip-spine syndrome) 
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα 
 • Παθήσεις του εντέρου 
 • Παθήσεις των νεφρών (νεφρολιθίαση, πυελονεφρίτιδα) 
 • Παθήσεις παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) 
 • Ανισοσκελία 
 • Υπερβολική αθλητική δραστηριότητα .

Τα βασικά στάδια της οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξής: 

 1. Οξεία (διάρκεια συμπτωμάτων λιγότερο από ένα μήνα), 
 2. Υπο-οξεία (διάρκεια 4-12 μήνες) ή 
 3. Χρόνια (διάρκεια πέραν του 1 έτους). 

Με τα συντηρητικά μέτρα, τα συμπτώματα του χαμηλού πόνου στη μέση συνήθως παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη.

Η προσεκτική κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό , συνήθως είναι αρκετή για να τη διαχωρίσει από άλλες μορφές οσφυαλγίας, έτσι ώστε να μη χρειάζονται ειδικές εξετάσεις. 

Πως μπορεί να γίνει η πρόληψη της οσφυαλγίας; 

Αν και το ποσοστό των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας κατά την διάρκεια της ζωής τους, είναι πολύ μεγάλο, εντούτοις, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της, όπως: 

Συστηματική άσκηση: Είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της οσφυαλγίας, καθώς βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και στη σωστή εκγύμναση των μυών (ραχιαίων και κοιλιακών). Ενδεδειγμένος τρόπος γυμναστικής για την οσφυαλγία, είναι η κολύμβηση. 

Αποφυγή πολύωρης παραμονής σε καθιστική θέση: Αν η εργασία μας το απαιτεί, χρησιμοποιούμε ένα μαξιλαράκι χαμηλά στην πλάτη του καθίσματος. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τη μέση μας σε υπερέκταση. Το ίδιο ισχύει κατά την οδήγηση, κατά την οποία συνιστάται το τακτικό διάλειμμα. 

Αποφυγή άσκοπης ορθοστασίας. 

Προσοχή στην άρση βάρους: Αν χρειαστεί να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο, λυγίζουμε τα γόνατα και πλησιάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο αντικείμενο αυτό. Μειώνουμε, έτσι, τις δυνάμεις ροπής, που αναπτύσσονται και που καταπονούν τη μέση. 

Επιλογή κατάλληλου στρώματος στο κρεβάτι: Φροντίζουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε να έχει την απαραίτητη σκληρότητα, ώστε να μη «βουλιάζει» το σώμα μας. 

Η καλύτερη πρόληψη για την εμφάνιση επεισοδίων οσφυαλγίας είναι να προσέχουμε και να μην καταπονούμε τη μέση μας. Συχνή άσκηση, ρύθμιση του σωματικού βάρους, αποφυγή της καθιστικής ζωής, καθώς και οι παραπάνω οδηγίες, αποτελούν τέτοιους τρόπους πρόληψης. 

Πως αντιμετωπίζουμε την Οσφυαλγία; 

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πόνος οφείλεται σε τοπικά μηχανικά αίτια, η Μυοσκελετική ανάταξη, η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε συνδυασμό με αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά, για διάστημα λίγων ημερών, συνήθως επαρκεί. 

Σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει συνιστάται φυσικοθεραπεία. Πρέπει, όμως, να εξατομικεύεται, τόσο σχετικά με τον ασθενή, όσο και σχετικά με την ακριβή αιτία του πόνου. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία Ορθοπεδικού και Φυσικοθεραπευτή. 

Συμπερασματικά, η οσφυαλγία αποτελεί ένα σύμπτωμα με πολλές αιτίες, είτε τοπικές, είτε συστηματικές. Η σωστή διάγνωση της υποκείμενης πάθησης από τον Ορθοπεδικό γιατρό σας, μπορεί να εγγυηθεί την εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία.

Σχετικα αρθρα