Τραυματισμοί στον αστράγαλο: τι πρέπει να προσέξετε

τραυματισμοί στον αστράγαλο

Τραυματισμοί στον αστράγαλο: τι πρέπει να προσέξετε

Οι τραυματισμοί στον αστράγαλο αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και τα αίτια που μπορεί να προκληθεί διαφέρουν για κάθε ασθενή. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι συνεπάγεται ένας τραυματισμός στον αστράγαλο και τι θα πρέπει να προσέξουμε.

Ποια είναι η σημασία του αστραγάλου στην κινησεολογία μας;

Η ποδοκνημική  ή ο αστράγαλος όπως τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του κάτω άκρου καθώς μας επιτρέπει έναν μεγάλο αριθμό κινήσεων.

Ωστόσο όταν το εύρος μιας κίνησης ξεπεράσει ένα όριο, τότε μπορεί να προκληθεί βλάβη στους συνδέσμους, οι οποίοι στηρίζουν την άρθρωση προκαλώντας τραυματισμό.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί αστραγάλου;

Συχνότεροι τραυματισμοί στον αστράγαλο φέρουν συνήθως όσοι  αθλούνται σε αθλήματα όπως:

  • ποδόσφαιρο
  • μπάσκετ
  • βόλεϊ
  • τρέξιμο
  • τένις 
  • ή μετα από ατυχήματα σε σκάλες, έδαφος ή πεζοδρόμιo.

Τα συχνότερα αίτια τραυματισμού

Μερικά από τα πιο συχνά αίτια τραυματισμού που συναντάμε στους ασθενείς είναι:

  • η άμεση επαφή ή κρούση  με άλλους αθλητές
  • η ακατάλληλη χρήση υποδημάτων
  • ο ακατάλληλος ή μη ασφαλής αθλητικός χώρος όπως ένα σκληρό ή λασπωμένο γήπεδο
  • ή  ένα ανισόπεδο πεζοδρόμιο, αποτελούν παράγοντες τραυματισμού του αστράγαλου.

Ανάλογα με την έκταση και την ένταση της κίνησης ο τραυματισμός μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρός. 

Τις περισσότερες φορές οι τραυματισμοί αυτοί ή  διαστρέμματα όπως συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε,  αποτελούν τους συχνότερους τραυματισμούς αν όχι το συχνότερο.

Πότε έχουμε διάστρεμμα;

Τα  διαστρέμματα τα οποία χωρίζονται σε δύο τύπους τα έξω διαστρέμματα και τα έσω διαστρέμματα, τα οποία συνολικά ονομάζονται πλάγια διαστρέμματα.

Ο ασθενής παραπονείται για άμεσο κι έντονο πόνο τη στιγμή της κάκωσης, οίδημα στην περιοχή των σφυρών και περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης. 

Αντιμετώπιση Τραυματισμών

Επιθέματα με πάγο και ακινητοποίηση είναι τα πρώτα εργαλεία μετα τον τραυματισμό μας στον αστράγαλο έως ότου επισκεφθούμε το ορθοπεδικό γιατρό.

Είναι πολύ σημαντικό μετα τον τραυματισμό η άμεση παρακολούθηση – εντός κάποιων ωρών –  από τον ορθοπεδικό γιατρό, καθώς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστημονικά τεκμηριωμένη, σύντομη, σίγουρη και ασφαλή αποθεραπεία του τραύματός σας. 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως η μη ορθή αποκατάσταση ή η παραμέληση του διαστρέμματος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια της άρθρωσης.

Για ορθοπεδικά προβλήματα και τραυματισμούς αστραγάλων & αρθρώσεων  μπορείτε να απευθυνθείτε στο Osteon Praxis και τον εξειδικευμένο ιατρό Δρ. Σκουλαρίδη Πολυμένη, ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με χρόνια εμπειρίας και περιστατικά ασθενών, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2311 296 914.Σχετικα αρθρα