Αρθροσκόπηση

Αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, κατά την οποία ο χειρουργός εισέρχεται στο εσωτερικό μίας άρθρωσης (γόνατο, ισχίο, ώμος, ποδοκνημική, πηχεοκαρπική) με τη βοήθεια μίας μικρής κάμερας (αρθροσκόπιο).

Τι ακριβώς είναι η αρθροσκόπηση; 

Η εν λόγω επέμβαση βοηθά τον χειρουργό να αποκτήσει μία σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης, ώστε να εντοπίσει τυχόν βλάβες και να τις θεραπεύσει.

Συγκεκριμένα, για την αρθροσκόπηση γίνονται ελάχιστες τομές στο δέρμα. Από εκεί εισέρχεται το αρθροσκόπιο στο εσωτερικό της άρθρωσης και στέλνει σαφή εικόνα σε μία μικρή οθόνη. Έτσι, ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει με εξαιρετική ακρίβεια τις εσωτερικές δομές της άρθρωσης, να διαγνώσει τυχόν βλάβες και να τις θεραπεύσει άμεσα. Αρθροσκόπηση μπορεί να γίνει στο γόνατο, το ισχίο, το πόδι ή τον ώμο.

Γενικά συμπτώματα

Οι ασθενείς που μπορεί να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση μπορεί να είναι 16-60 ετών, ανάλογα την περίπτωση. Επιπλεόν, μερικά από τα κλινικά συμπτώματα που μπορεί να αναφέρουν οι ασθενείς είναι:

  • έντονος πόνος στο σημείο της άρθρωσης
  • οίδημα
  • αίσθηση κλειδώματος της άρθρωσης κατά την κίνηση
  • αίσθηση αστάθειας κατά την βάδιση.

Συνήθως, μία απεικονιστική εξέταση (πχ.μαγνητική τομογραφία) επιβεβαιώνει τα κλινικά ευρήματα.

Τι συμβαίνει πριν και μετά το χειρουργείο;

Αρχικά, πριν την επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30-60 λεπτά, ανάλογα το σημείο, το μέγεθος της βλάβης, το βάρος και τη σωματική διάπλαση του άσθενους κ.ά.

Η κινητικότητα της άρθρωσης επανέρχεται σταδιακά και πάντα σε συνδυασμό με κατάλληλο, εξειδικευμένο πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Συνήθως, δεν απαιτείται νοσηλεία στην κλινική και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την μέρα της επέμβασης.

Ποια είναι τα οφέλη της αρθροσκόπησης;

Οι τομές της επέμβασης είναι πολύ μικρές (MIS-Minimal Invasive Surgery), γεγονός που βοηθά σε ταχεία επούλωση και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Ακόμη, ο χρόνος αποθεραπείας είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση επιστρέφουν πολύ γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τέλος, είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι λόγω των ελάχιστων τομών, η απώλεια αίματος καθώς και οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες.

Στις περιπτώσεις που η καταστροφή μίας άρθρωσης είναι πλήρης και η συντηρητική αντιμετώπιση με οποιαδήποτε γνωστή μέχρι σήμερα τεχνική δεν μπορεί να επιφέρει ένα λειτουργικό αποτέλεσμα, η ολική αρθροπλαστική είναι απαραίτητη.

Με την αρθροπλαστική προβαίνουμε στην πλήρη ή μερική αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρώσεων. Οι κύριες αρθρώσεις στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική είναι κατά κύριο λόγο η άρθρωση του γόνατος και του ισχίου, καθώς και μικρότερες αρθρώσεις όπως ο ώμος, και τα τελευταία χρόνια, η ποδοκνημική.

Πότε κάνουμε αρθροπλαστική;

Το ηλικιακό προφίλ των ασθενών που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ολική αρθροπλαστική είναι άνω των 50 ετών και αφορά σε εκφυλιστική αρθρίτιδα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις βαριάς τραυματικής βλάβης ή συγγενούς αιτιολογίας σε νεαρότερους ασθενείς. Αυτό συμβαίνει εκεί όπου πιο συντηρητικές μέθοδοι δεν προσφέρουν λειτουργικό αποτέλεσμα, προβαίνουμε στην ολική αντικατάσταση της άρθρωσης, γόνατος ή ισχίου.

Επικοινωνήστε με το ιατρείο Osteon Praxis για να ενημερωθείτε σχετικά ή να κλείσετε ραντεβού. Ο Δρ. Σκουλαρίδης Πολυμένης – Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με χρόνια εμπειρίας και περιστατικά ασθενών, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2311 296 914.

διάγνωση αρθροσκόπηση
αρθροσκόπηση ιατρική εξέταση